Loading...

Over Foreman

Onze achtergrond

Foreman is in 2005 opgericht door Arent Fock en Guido ter Kuile door de samenvoeging van het vermogen wat zij zelf hadden opgebouwd door jaren voor eigen rekening en risico te ondernemen. In plaats van het investeren van andermans geld, biedt Foreman een alternatieve “private equity”-propositie met eigen geld en de volgende fundamentele aspecten:

 • “samen-uit-samen-thuis”: ondernemers riskeren, net als Foreman, hun eigen vermogen en daarmee is er sprake van volledig synchrone belangen
 • duurzame waardecreatie: eigen en permanent kapitaal betekent complete flexibiliteit met betrekking tot de investerings-horizon en -structuur
 • slagvaardigheid: snelle, effectieve en geheel onafhankelijke besluitvorming zonder inmenging van derde partijen
 • discretie: Foreman koestert privacy en acteert altijd buiten het licht van de schijnwerpers

 

Een “very private equity”-benadering dus, die bij uitstek passend is bij ondernemers en familiebedrijven in relatie tot de volgende groeifase van hun onderneming.

De ondernemersachtergrond van het Foreman team draagt bij aan onze pragmatische en flexibele cultuur, biedt brede professionele expertise én toegang tot een relevant relatienetwerk voor de ontwikkeling van onze bedrijven.

Onze werkwijze

Foreman is ons eigen bedrijf. Wij investeren allemaal persoonlijk in de ondernemingen waarin we als firma deelnemen. Wij zijn dus niet afhankelijk van externe partijen en kunnen naar eer en geweten de beste manier van investeren kiezen. Bovendien zijn wij hierdoor sterk gemotiveerd om iets écht moois te maken van onze deelnemingen; we delen immers volledig in de upside maar ook in de downside. Dit creëert een andere dynamiek in de onderlinge discussies over groei en waardecreatie. Want waarde creëer je niet “overnight” en de rit is nimmer in een rechte lijn naar boven. Daar werken we aan, gezamenlijk, in goede en in slechte tijden.

Wij zijn rustige gesprekspartners van niveau en denken mee over een strategie waarin we allemaal geloven. We laten de bedrijven waarin wij investeren groeien en doen additionele acquisities voor de lange termijn, niet gehinderd door een vooraf bepaalde exit-strategie en zonder verantwoording af te hoeven leggen aan fondsen met korte-termijnbelangen. Wij zorgen, naast kapitaal, ook voor de benodigde strategische expertise en toegang tot een omvangrijk relatienetwerk. Foreman is daarmee een actieve aandeelhouder, doch niet vanuit managementposities; het dagelijks beleid is en blijft het exclusieve terrein van de directie.

“What you see is what you get” bij Foreman; we zijn tot op zekere hoogte totaal verschillende personen, maar delen met elkaar dat we ongelooflijk veel plezier in ons werk hebben en dat ook uitstralen. We zijn slagvaardig en uitgesproken, hebben het lef om niet altijd de meest voor de hand liggende weg in te slaan, maar combineren dit met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. De samenwerking is gericht op de lange-termijn en gestoeld op onderling vertrouwen, integriteit en verantwoordelijkheid.

Onze toegevoegde waarde

Wij zijn een permanent klankbord voor directies en ondernemers voor alle zaken waar ze ’s nachts wakker van (kunnen) liggen. Denk daarbij aan strategische onderwerpen als “make or buy” en internationale expansie, operationele aspecten zoals een ERP-implementatie of uitbreiding van een warehouse. En “last but not least”, de psychologie rondom het optimaliseren van de teamsamenstelling, invullen van sleutelposities en opvolging van DGA-leiderschap. Kortom, met Foreman aan boord heeft de ondernemer een functionele sparringpartner om uiteindelijk betere beslissingen te maken.

Onze meerwaarde voor de ontwikkeling van de bedrijven waarin we investeren valt uiteen in drie hoofdthema’s:

 • Ondernemerschap:
  • “de vlag ver planten”, o.a. internationalisering, inzetten op versnelde groei
  • meedenken over het versterken van de commerciële strategie
  • ontsluiten van een breed relatienetwerk
  • slagvaardig handelen

 

 • Expertise:
  • verder institutionaliseren en professionaliseren van de interne organisatie
  • bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe product-markt combinaties
  • ontwikkelen en implementeren van een (internationale) overnamestrategie

 

 • Inzet van kapitaal:
  • verstrekken van additioneel kapitaal voor groei
  • flexibele investeringstermijn, gekoppeld aan het realiseren van doelstellingen
  • faciliteren van vermogensdiversificatie voor eigenaren; niet alle eieren in één mandje